Parketvloeren zijn er in vele soorten en maten. Soms ziet u door de bomen het bos niet meer. De keus is zo ruim dat u de parketvloer precies zo kunt krijgen zoals u dat wilt.

In vaktaal kan men echter uitgaan van twee methoden, namelijk een vast gelegde tapisvloer of een zwevend gelegde vloer, die later eventueel mee kan verhuizen. Aan beide legsystemen zitten voor- en nadelen. Hieronder vindt u een schema van de voor- en nadelen.

eiken patroon parketvloer

Enkele voor- en nadelen van beide legsystemen.

Zwevend gelegde vloerTapisvloer
Zelf te leggen Niet zelf te leggen
Verhuisbaar Niet verhuisbaar
Meer loopgeluiden Minder loopgeluiden
Kans op naden en kieren Nagenoeg geen naden en kieren
Beperkte patronen mogelijke Alle patronen mogelijk
Krimp- en zwelruimte tussen de vloer en de muur is noodzakelijk Kan strak tegen de muren aangelegd worden
Kan in één dag gelegd worden Meerdere legdagen

Zwevend gelegde vloeren

Bij zwevend gelegde vloeren heeft u 3 mogelijkheden. U kunt kiezen uit:

  1. Een massieve houten vloer
  2. Een lamelvloer
  3. Een laminaatvloer

 

  1. Een massieve hoten vloer is ongeveer 2 cm dik. Het voordeel van een massieve houten vloer is dat er ook een lekker zwaar loopgeluid ontstaat en dat de vloer meer keren kan worden geschuurd. Een nadeel van een massieve houten vloer is dat de houten planken sterk gaan krimpen en uitzetten, met als gevolg dat er kieren en naden van wel één centimeter kunnen ontstaan. Het geeft de vloer wel een zeer robuuste uitstraling.
  2. Een lamelvloer is opgebouwd uit verschillende lagen. De toplaag is van edelhout en bepaalt het gezicht van de vloer. Deze toplaag is van 3 tot 4 mm dik, de totale dikte van de vloer is 12 tot 15 mm. Onder de toplaag van de lamelvloer bevinden zich verschillende lagen van goedkoper hout, die voor de stabiliteit van de vloer zorgen. Een lamelvloer ‘werkt’ daardoor veel minder dan de massieve vloer, zodat er veel minder naden en kieren ontstaan. De lamelvloer kan ook meerdere keren worden geschuurd.
  3. Een laminaatvloer is een kunststofvloer en heeft een zeer harde toplaag. Een laminaatvloer is schoon te houden en vergt weinig onderhoud. Bovendien is een laminaatvloer goedkoper dan een massieve vloer of een lamelvloer. Een laminaatvloer is gemiddeld 8 mm dik en wordt zwevend gelegd. Doordat het een kunststofvloer is en de toplaag een fotoprint is van een houten vloer, heeft het niet de mooie en warme uitstraling van een echte houten vloer. Een laminaatvloer kan niet worden geschuurd en moet bij slijtage geheel worden vervangen.

Vast gelegde (tapis) vloeren

De tapisvloer is de echte ambachtelijke parketvloer. Door de wijze van leggen is deze vloer onlosmakelijk verbonden aan uw huis. Bij een tapisvloer zijn alle denkbare patronen mogelijk. Bijvoorbeeld de alom bekende en klassieke visgraat vloer. Deze wordt veelal afgewerkt met een band en een bies die de wanden volgt. Dit geeft een echt klassieke en chique uitstraling aan een parketvloer en laat bovendien sierwerk veel meer tot zijn recht komen. Verder zijn er vele mogelijkheden in blokpatronen, zoals een mozaïek, blokpatroon, 3-dimensionaal blokpatroon, etc.

Een tapisvloer begint met het aanbrengen van een 12 mm dikke spaanplaat ondervloer. Deze wordt vastgelijmd. Over de spaanplaat ondervloer wordt een massieve houten vloer van 6 tot 9 mm dikte vastgelijmd en vastgenageld. De tapisvloer wordt vervolgens volgens uw wensen afgewerkt. De tapisvloer is een zeer arbeidsintensief proces. Het is de echte traditionele parketvloer met het mooiste resultaat. De tapisvloer kan meerdere malen geschuurd worden en gaat meer dan levenslang mee.

Voor een vrijblijvende offerte kunt u een email versturen of een afspraak maken voor het bekijken van monster materiaal. Als u wilt komen wij eerst bij u thuis de vloer bekijken en te bespreken welke mogelijkheden bij uw wensen passen.